Cerita Lampau Melampau Terlampau .

Posted by AQMAL IYLIA

21/10/2012 : 10.06 PM (Ahad)

Assalamualaikum warahmatullah wabaraktuh . Salam 1malaysia salam 1Blogger .

Uniform sale assistant , wajib hitam eh . Tudung tak kisah . Kadang kadang bantai jugak uniform kaler lain --'

Dulu , I jahil . keluar sana sini . Tak balik rumah pun ada . Tapi sehari tu saja . Sebagai perempuan yang jahil macam tu , I masih setia dengan seorang lelaki . Yang tu pendirian I yang tak pernah I ubah sampai saat ini sehingga i sudah bujang terlajak terang tang tang sekarang . Ohman .
Tapi , takde dah semua tu dalam diri I sejak I form4 ke form5 entah . Semua I dah tanam dalam dalam . Walaupun kadang kadang keinginan hati yang berperisa syaitan kembali merobek . phew ! :D

Tapi bukan itu yang I nak cerita . Yang tu hanya mukadimah bagi menunjukkan I punya terlampauan yang tak berapa nak lampau .
Setakat itu jea kot I punya melampau yang i penah buat sepanjang 18 tahun i hidup selain dari I muntah kat baju org masa I baby dulu --'

I seorang yang workholic ! tetiba jea kan start ayat dengan memuji diri sendiri . nampak sangat tekan lif naik sendiri nokk .
Maaf , i sekadar bergurau . waktu I masih muda remaja or maksud I form4 form5 , asal cuti jea i cari kerja .Bukan makpak tak mampu nak bagi duit waktu cuti , tapi I jea jenis malas nak minta .
Start from that , macam macam jenis kerja la i buat . Tapi I tak buat la kerja melacur 300 satu malam atau jadi GRO di lorong lorong gelap . Haha . Ehh , lorong gelap ? lorong gelap tempat pelacur k . Sorry sorry . Marah pelacur pelacur hot kangg :D

I buat kerja mengasuh , I kerja jadi sale assistant dekat butik , kedai . Mengasuh atau menjaga budak neh small matter bagi I . Sangat small matter . I ngan bebudak terutama baby baby bagaikan aur dengan tebing . Baby baby tu jea rasa I dengan dorang bagai anjing dengan kucing . what the duckk .
But i tak ambik hati dengan apa yang baby baby tu kata . Mungkin dorang stress kena tinggal dengan makpak dorang . Alolo , kutang kutang ucuk :D

Eh , since i umur berapa tahun lagi , i mengasuh bebudak . Best kot . Dorang akan rapat dengan korang . Ngan makpak dorang pun dorang tak rapat macam tuu . And now I dah 18 . See , how long I dah start mengasuh . No wonder la satu hari nanti i akan jadi mama yang baik kepada anak anak I . Haha :D
So , harituu ,  I ikut maklang ayu pergi area Penang . I ngan ayu jaga bebudak kat Taska . Taska tu memang taraf high high jea la kan . Bukan calang calang budak la yang dihantar kat situu . Ohdamn , they so cute . Ada yang kuat nanges . ada yang so manja . Ada yang riang . But for me , biasa dah I jumpa that kind punya budak :)

Then cuti skolah form4 dua bulan , I cari kerja . Sebab i taknak duk rumah . I nak rasa duit sendiri . I nak belanja duit I sendiri . Nak rasa kepuasan guna duit sendiri . So , sesi mencari kerja kat area Landmark Kulim dengan ayu kalau tak silap . And , alhamdulillah . I dapat kerja dalam Landmark tuu . Nama kedai adalah dirahsiakan . Cuma i boleh kata , kedai tu rasanya kedai kedua terbesar selepas Kedai Buku Hasani tu haa  . Find your own k :D Happy tahap bapak la kan dapat qeja . Tak sangka plak ada kedai nak ambik budak bawah umur dan tak cukup tinggi macam I neh bekerja :D

Have fun k kerja situu . Situu I yang paling muda that time . Yang lain dah 20 plus plus . Geng ahkak ahkak k . Then form5 , I still sambung kerja kat situ lagi walaupun dah tukaq supervisor . So terpaksa kena interview balik . Masa nak isi borang tu , dorang tanya penah kerja mana sebelum neh . I pun jawab " kat sini" . Dorang macam terkejut . Tak layak eh i kerja sana ? sobs sobs :D I ingat lagi masa tuu , I tengah buat revision paper seni kat skolah . Then ada call . I tengok nama yang naik . I kenal sangat number tuu sebab i save . Tu number tempat kerja I dulu . Happy i sepanjang hari bila dorang suh datang untuk interview .

Sebelum I p interview tu , i dah agak i akan dapat this job . Confident level kena tinggi . Hehe . Dan , i dapat . Paper last SPM , petang tuu i dah pergi start kerja . Kerja sampai tak ingat nak cuti . Kalau cuti pun rasa sayang . Kadang kadang dalam sebulan tuu i tak cuti pun . Ahkak ahkak yang kerja kali neh plak happy habis . Kebetulan plak ayu kerja kat kedai sebelah . Lagi semangat la I nak kerja kan :D Time I cuti , I datang kerja . Lagi lagi kalau stok masuk . I kesian tengok dorang . Kadang kerja 12 jam . kadang kadang kerja 10 jam . kadang kadang kerja 4 jam . Yang penting shift la . Satu jam 4 hengget . special betul gaji I :D

Persoalannya :

Adakah I akan sambung balik kerja kat tempat lama I sempena cuti sem neh ?
Adakah suasana tempat kerja I tu akan semeriah dulu ?

Bye :)


thankie for reading : Tengku Lea

1 comments:

thaarsini siwasamy said...

hello akak.
nak tanya yg akak ada emeil x?
sbb nak tanya pasal kerja!!

Post a Comment

 

Aqmal Iylia Abd Wahab Template by Ipietoon |