Bahasa Syurga Part 1 :)

Posted by AQMAL IYLIA 1 comments
22/2/2013 : 7.45 PM (Jumaat)

Assalamualaikum warahmatullah wabaraktuh . salam 1Malaysia salam 1Blogger salam 1Belia .

disebabkan ada yang paksa paksa , ugut ugut saya update blog , maka dengan ini saya akn mengupdate :) asyik kena ugut jea . cedih :'( mohon pinjam mata hampa untuk tatapan sebentar . baca sambil sebut ye . jangan baca saja . kita baca , kita ingat . saja nak share something yang berguna , yang jarang kita guna atau yang kita tak penah ambik tahu pun sebelum neh . tergerak hati nak update pasal neh pun sebab terbuka wall pengantin baru neh yang share kat fesbuk beliau . syukran ukhti :) so , meh belaja bahasa syurga sekilo dua . hiks .

are you ready kids ? :DD

1) salam ukhuwah fillah - salam persahabatan kerana Allah .
2) ukhti - kakak atau saudara perempuan .
3) akhi - abang atau saudara lelaki .
4) zauj - suami .
5) zaujah - isteri .
6) assif jiiddan - im really sorry .
7) syukran - terima kasih .
8) afwan - sama sama .
9) ukhuwwah fillah abadan abada - persaudaraan kerana Allah selama lamanya .
10) faiza 'azamta fatawakkal 'alallah - setelah kamu berazam maka bertawakal la .
11 ) iini akhafulla - sesunguhnya aku takutkan Allah .
12 ) mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dalam hati selain Allah .
13 ) lau samahta - excuse me .
14 ) naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok .
15 ) ilalliqa' - moga bertemu lagi .
16 ) syafaakallah - moga Allah menyembuhkan awak - bagi lelaki .
17) syafaakillah - moga Allah menyembuhkan awak - bagi perempuan .
18) taffadhol - silakan .
19) la aadri - saya tak tahu .
20) ma fi musykilah - tiada masalah .
21) bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan .
22) jazakallahu khairan kathira - semoga Allah memberi / menambah kebaikan yang banyak kepada kamu .
23) fahimtum - do you understand ?
24) fahimna : kami telah faham .
25) sobahalkhair - selamat pagi .
26) ijtahid wala taksal - bersungguh dan janganlah kamu malas .
27) la tahzan inallaha maana - jangan la bersedih . sesungguhnya Allah bersama mu .
28) kafaa bilmauti waa-'izhan - cukuplah kematian itu menjadi peringatan .
29) bi idznillah , insyaAllah kull khayr ! Ameen , barakallahu fiek - dengan izin Allah , insyaAllah semuanya baik . Aamiin . semoga Allah merahmati kamu ! ;)

okay , saya takde la baik sangat . takde la alim sangat . saya macam remaja lain . kira nak have fun all the time . malas memanjang . pergi sekolah pun nak taknak . mulut pun tak lama kang kena cili jugak . haha . bercinta jugak tapi benda yang baik , best , interesting , berguna , berilmu macam neh , nak jugak la saya share . mana la tahu kot kot nanti boleh speaking dengan menggunakan bahasa syurga neh .

maaf kalau ada penggunaan serta ejaan yang tak betul . saya budak baru belajar , kalau salah tolong tunjukkan :D dah lama tinggal bab bab neh . koii lama koii slow la gamaknya :) salam .


thankie for reading : Tengku Lea

Allah Is Always Here :)

Posted by AQMAL IYLIA 0 comments
15/2/2013 : 3.35PM (jumaat)

Assalamualaikum . Salam 1Malaysia salam 1Blogger salam 1Belia .

I make this post totally for my "abg" . deep from my heart okay . haha :D sorry this post maybe quit kasar sebab this is how saya communicate dengan beliau . feel free to hate me ^^

"so , kepada abg bukan kandung aku , tahniah bro . hang jumpa jugak teman pengganti . Im happy for you . selama neh aku yang suruh hang cari awek . dan semalam , hang dah tunjuk kat aku siapa awek hang . And Im glad to know that gadis comel tu was your awek . Aku setuju :)
Aku rasa dia baik sebab sepanjang aku kenal dengan dia , I never have any problem with her at all .

Aku doakan kebahagiaan hang . Pasal aku , jangan risau . aku tetap adik angkat hang . tapi lepasneh aku akan lebih hormat hubungan hampa dua . meaning ? respect and dont kacau kacau hang sangat . macam la aku kacau hang selalu kann ? maksud aku , aku taknak too close . aku perempuan , and awek hang perempuan . "Iylia , confirm la awek dye perempuan" , so aku tau mcm mana perasaan depa :)

terima kasih sebab jadi abg kedua aku . atleast aku merasa jugak ada abg yang rapat dengan aku . share cerita macam macam . melawak , buat aku terasa , ejek aku and bla bla . nevermind at all . cuma aku mengada lebih sikit . nama pun adik kan :) so , haruslah gedik melampau mcm tu . haha :D
maaf juga dari aku kalau selama neh buat hang terasa . takde niat pun . serius serius :) terima kasih untuk segala doa , segala bacaan ayat alquran , segala peringatan"

abang saya dah dapat teman pengganti and now my turn plak . haruslah saya ikot jejak abg saya . haha . kannn ?

we know how to be happy when we know how to be grateful . we know how to keep calm when we know how to forgive . we know how to improve self when we know how to "muhasabah" . we know how to have a better life when we believe Allah is always here :)

Assalamualaikum .


thankie for reading : Tengku Lea

Broken Heart but Im In Love Again and Over Again .

Posted by AQMAL IYLIA 0 comments
14/2/12013 : 1.13 PM(Khamis)

Assalamualaikum warahmatullah wabaraktuh . Salam 1Malaysia salam 1Blogger salam 1Belia .

*sambil bertemankan roti canai sebijik di sebelah kanan dan air teh disebelah kiri * ha . atudiaa . tajuk entry saja inallillah punya panjang . sila baca tajuk entry dengan satu napas . k , semputttt :DD tipu la kalau semput . rasanya tak panjang pun tajuk entry . over tau !

seperti yang kita ketahui , saya tengah broken heart sekarang . totally down . ini semua gara gara ..................... laptop :(
sebenarnya dalam laptop tecik saya neh , saya ada tulis satu novel . memang cita cita lama dah nak tulis novel pa semua neh . tapi baru 3 chapter saya tulis . hanya beberapa org jea yang sempat baca permulaan novel tuu . but now , hasil nukilan saya tu dah hilang gara gara diformat balik laptop neh sebab rosak .
so , semua benda dalam laptop neh gone ! gone !

bukan setakat hasil nukilan saya tu jea yang lesap dibawa angin sepoi sepoi bahasa malahan gambar2 pakwe , bekas bekas pakwe sume dah hilang . malahan ? penggunaan penandawacana yang baik . haha :D baru sekarang saya rasa betapa pentingnya "pendrive" . bila ada rasa benda penting jea campak jea semua dalam pendrive . selamat jea kat situ . tak gaduh nak lesap lesap kecuali kalau pendrive tu kuaja nak naya tuan sendiri . sekarang banyak dah keluar berita pendrive buat jahat kat tuan sendiri . buktinya banyak fail fail penting hilang tanpa sebab . banyak juga pendrive yang dijangkiti virus virus setonirojim . ops !

okay , tu part broken heart . broken habis dah tuu . haha . ingat senang ke nak buat novel . tu la ada kadang2 setengah penulis ambil masa setahun lebih nak hasilkan satu novel . saya buat 3 chapter dalam masa 3 hari . haha . entah betul ke tak konsep novel saya tu . kalau dihantar kat mana mana syarikat penerbitan , tak dan masuk pintu syarikat , novel saya dah kena tendang pa *seret domo besar*

sekarang part Im In Love plak k . alolo , piya piya omeyy . haha . rindu piyaaa :'( sejak semalam ye kanak kanak sekalian saya jatuh cinta dengan seseorang . err , maksud saya jatuh cinta dengan suara seseorang . siapa dia ? dipersilakan encik mimpiii !
k , jangan mimpi la kalau kau nak tengok muka encik mimpi neh macam mana . sepanjang video dye on youtube apa semua , hanya berlatarbelakangkan background bilik , badan , jari , baju , gitar dan bantal pink , cadar pink dan lirik lagu . tak dapek yo nak usha muka . tapi dari segi suara dah dapat tahu muka encik mimpi neh handsome , macho , comel . Encik Mimpi sendiri yang kata dye handsome . bayangkan hanya tengok jari2 dye saja dah ada yang jatuh cinta . haha . parah -_-' beliau ada juga buat parody video and so on . just go and click Encik Mimpi on youtube .

marathon video encik mimpi sejak dari semalam lagi . rasanya semua video dye saya dah tengok . dan tadi , baru sekejap tadi saya layan video matlupi plak . beliau dah grad . tahniah matlupi . finally :) sejak bertahun kau kat negara org , lepasneh boleh pulang ke malaysia dan menabur bakti ^^





thankie for reading : Tengku Lea

Yoona Bukan Yuna

Posted by AQMAL IYLIA 0 comments
13/2/2013 : 11.39PM(Rabu)

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh . Salam 1Malaysia salam 1Blogger salam 1Belia .

Hola everybody . lambai lambai sikit meh .
setelah beberapa hari menyepi , harini saya muncul kembali dengan membawa cerita sensasi , terhangat di abad ini dalam rancangan tuttt tuttt .....
sebelum saya utarakan serta memanjangkan lagi cerita yang bakal saya curahkan serta sajikan malam neh , marilah kita bermukadimah sebentar . ye ? :DD ada siapa siapa yang kenal dengan mereka di bawah ini ...
dan ini ....
okay , kedua bebudak perempuan kpop diatas adalah kumpulan yang sama sebenaqnya . saja buat pening >.< shout for Girl Generations tions tions tions tions tions tionssss *bergaung*

bukannya saya nak cerita pasal kpop kat sini k . bukan nak cerita pasal music ke drama dorang ke apa ke . bukan jugak nak cerita pasal "I want nobody nobody but you" . bukan k bukan :) sama sekali bukan . cuma nak crita kat korang pasal salah seorang ahli kaki panjang sama tinggi sama bentuk kat atas neh ha .
hanya pasal seorang yang saya nak cerita dalam banyak banyak tu .

tadi siang angah saya tanya
angah : "dah tengok yuna malaysia ? sebijik"
saya : yuna ? --' kalau yuna tu biasa la kan .
angah : *search google pasal Yoona Malaysia*
saya : laa , yoona korea . ingat Yuna malaysia .

sempat jugak la godek godek google pasal cik Yoona Malaysia tu then cari nama sebenar dye apa sume . wajib ye kalau kita nak cerita atau sampaikan sesuatu haruslah buat homework dulu agar apa yang kita sampaikan tu berguna , tepat , telus , amanah , jujur , fatanah , siddiq . errr . bukan angah saya jea yang tergoda dengan cik Yoona malaysia neh , abang saya yang pendiam pemalu tu pun sama . angah siap bayangkan dye Jong Kook lagi .kepada angah ,  jujur la eh angah , yaa taknak menipu . sebenarnya angah tak layak jadi Jong Kook . Angah sesuai jadi Kang Gary :DD HIDUP RUNNING MAN !

let me show you rupa Yoona Malaysia a.k.a

Rab'iatul Afifah


 dulu k . then baru kita bandingkan and bla bla .

now , dipersilakan Yoona from SNSD plak :)
dorang berdua diatas neh dikatakan kembar seiras lain mak lain pak . muka ala ala sama . dan yang sewaktu dengannya la :) meh nak tunjuk meh . then korang nilai la sendiri .


so , any comment ? any pendapat ? yang penting bagi saya sekarangg neh , dua dua lawa ^^

oh yea , esk Valentine Day ! jangan gatai gatai nak sambut . tengok bola lagi bagus k . biaq kapiaq jea sambut . hampa p tengok bola esok ! tak minat bola pun tengok jugak !



thankie for reading : Tengku Lea

Happy Belated Birthday Nurashikin :)

Posted by AQMAL IYLIA 0 comments
6/2/2013 : 7.47 (Rabu)

Assalamualaikum and a very goodmorning :) Have a nice day everyone . Salam 1Malaysia salam 1Belia .

wanna wish Happy Birthday to my dear sis Nurashikin Bt Saidin . sweet 19 finally . may Allah bless you and may your wish come true , my dear . Saya sayang awk k . Sorry for the tepunggtepungg semalam . memang dirancang . sampai nanges nanges kan ? again , so sorry . hehe .

sorry no cake , no birthday present . coming soon , insyaallah :)

sempena birhday dak kecik neh , saya ngan membe membe pergi la ambil suntikan HPV di klinik kesihatan kat area kulim neh ha . lepas rehat semalam , kami pergi then patah balik ke sekolah . nasib cikgu lepas . sampai sekarang terasa lagi lenguh lenguh kat lengan neh ha . tdo semalam pun berjaga jaga jea .

bayangkan dari pkol 6 petang semalam sampai pkol 6 pagi neh saya tdo nya punnn . rasa berdosa gila tdo lelama . mula mula ajet nya nak tdo sat jea sebab nak bangun tgk setia hujung nyawa tu haa . sekali terbabas sampai pagi neh . hasilnya , saya tak ke sekolah harini . tak larat plak rasa . dah la ada homework and assgment nak kena hantar harini . pospon gamaknya .

esok plak ada exam dan presentation . double triple cheese stress --' every week ada saja benda nak kena setel . benda wajib ada setiap minggu ialah EXAM . again , EXAMMMMMMMMMM *jerit* benda wajib setel sebelum habis sem dua plak , assgment PBS . saya punya assgment cuma satu jea , Pengajian Am . bebudak lain ada dua assgment nak kena setel sebelum bulan 4 . satu pun pening saya pk idea . macam mana la depa nak setel sampai dua gamaknya ? but I know they can do it . go baby go ! ;)

gtg , chow :)
thankie for reading : Tengku Lea

My Beautiful Malaysia 2013 .

Posted by AQMAL IYLIA 0 comments
2/2/2013 : 3.40 PM (Sabtu)

Assalamualaikum warahamtullah wabarakatuh . salam 1Malaysia salam 1Blogger salam 1Belia .

hye guys . sini saya nak share sikit pasal satu program sukarelawan yang secara jujurnya saya baru tahu khamis yang lalu .
program neh dinamakan sebagai program My Beautiful Malaysia day 2013 . Mulanya saya dapat tahu bila pelajar pelajar kat sekolah saya diminta berkumpul dalam dewan . then memandangkan pengetua takde , so penolong kanan bagi sedikit taklimat pasal program neh yang akan berlangsung Ahad bersamaan 3 Februari 2013 . kebetulan plak , tadi masa nga best tengok tb , tetiba terkeluar satu iklan pasal program neh lagi .
so dengan semangat kesukarelawanan nya , saya nak menyebar nyebarkan la lagi pasal program neh . haha :D

saya sebagai salah seorang ahli sukarelawan 1M4U yang baru mendaftar baru baru neh , ada juga dijemput untuk memeriahkan program neh di Penang . bukan saya seorang tapi membe membe saya yang turut menjadi ahli 1M4U . so kami dapat msg untuk join event neh kat Penang . Tapi malangnya , Ahad bersamaan dengan esok , kami semua sekolah . tak dapat join . Dah la makanan dan transport disediakan . next time la gamaknyaa . sekolah lebih penting .
Lagipun , pihak sekolah saya pun turut memeriahkan serta menjayakan program neh kat sekolah . so boleh dikatakan program neh dijayakan di peringkat sekolah . bukan di peringkat negeri saja .

banyak negeri yang terlibat dan saya rasa semua sekolah di Malaysia turut take part dalam program neh . So , Ahad neh sekolah saya akan laksanakan la seruan kerajaan neh . dan cer teka tugas saya kat bahagian mana Ahad neh ? cer teka cer teka . k , saya kena pantau tandas . entah depa nak make up apa la tandas perempuan tu nanti . ada ke patut bagi tandas ? muka yang jarang p tandas neh la kena pantau tandas tu kan ? alahaii . sangat bertuah nyaa punnnn :D sini saya nak share kat korang , tempat tempat di negeri negeri yang terlibat untuk menjayakan program My Beautiful Malaysia Day 2013 .

sila klik gambar tersebut untuk proses pembesaran :)

jemput memeriahkan program neh . dijangka sejuta lebih belia akan hadir dan memeriahkan program neh . enjoy yourself there . oh ha , yang rajin lepak tasik mcm saya , saya rasa dekat Tasek Kulim pun ada buat program neh . saya RASA jea k . kalau takde , jangan marahhhh . hehe





thankie for reading : Tengku Lea

 

Aqmal Iylia Abd Wahab Template by Ipietoon |