Bahasa Syurga Part 1 :)

Posted by AQMAL IYLIA
22/2/2013 : 7.45 PM (Jumaat)

Assalamualaikum warahmatullah wabaraktuh . salam 1Malaysia salam 1Blogger salam 1Belia .

disebabkan ada yang paksa paksa , ugut ugut saya update blog , maka dengan ini saya akn mengupdate :) asyik kena ugut jea . cedih :'( mohon pinjam mata hampa untuk tatapan sebentar . baca sambil sebut ye . jangan baca saja . kita baca , kita ingat . saja nak share something yang berguna , yang jarang kita guna atau yang kita tak penah ambik tahu pun sebelum neh . tergerak hati nak update pasal neh pun sebab terbuka wall pengantin baru neh yang share kat fesbuk beliau . syukran ukhti :) so , meh belaja bahasa syurga sekilo dua . hiks .

are you ready kids ? :DD

1) salam ukhuwah fillah - salam persahabatan kerana Allah .
2) ukhti - kakak atau saudara perempuan .
3) akhi - abang atau saudara lelaki .
4) zauj - suami .
5) zaujah - isteri .
6) assif jiiddan - im really sorry .
7) syukran - terima kasih .
8) afwan - sama sama .
9) ukhuwwah fillah abadan abada - persaudaraan kerana Allah selama lamanya .
10) faiza 'azamta fatawakkal 'alallah - setelah kamu berazam maka bertawakal la .
11 ) iini akhafulla - sesunguhnya aku takutkan Allah .
12 ) mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dalam hati selain Allah .
13 ) lau samahta - excuse me .
14 ) naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok .
15 ) ilalliqa' - moga bertemu lagi .
16 ) syafaakallah - moga Allah menyembuhkan awak - bagi lelaki .
17) syafaakillah - moga Allah menyembuhkan awak - bagi perempuan .
18) taffadhol - silakan .
19) la aadri - saya tak tahu .
20) ma fi musykilah - tiada masalah .
21) bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan .
22) jazakallahu khairan kathira - semoga Allah memberi / menambah kebaikan yang banyak kepada kamu .
23) fahimtum - do you understand ?
24) fahimna : kami telah faham .
25) sobahalkhair - selamat pagi .
26) ijtahid wala taksal - bersungguh dan janganlah kamu malas .
27) la tahzan inallaha maana - jangan la bersedih . sesungguhnya Allah bersama mu .
28) kafaa bilmauti waa-'izhan - cukuplah kematian itu menjadi peringatan .
29) bi idznillah , insyaAllah kull khayr ! Ameen , barakallahu fiek - dengan izin Allah , insyaAllah semuanya baik . Aamiin . semoga Allah merahmati kamu ! ;)

okay , saya takde la baik sangat . takde la alim sangat . saya macam remaja lain . kira nak have fun all the time . malas memanjang . pergi sekolah pun nak taknak . mulut pun tak lama kang kena cili jugak . haha . bercinta jugak tapi benda yang baik , best , interesting , berguna , berilmu macam neh , nak jugak la saya share . mana la tahu kot kot nanti boleh speaking dengan menggunakan bahasa syurga neh .

maaf kalau ada penggunaan serta ejaan yang tak betul . saya budak baru belajar , kalau salah tolong tunjukkan :D dah lama tinggal bab bab neh . koii lama koii slow la gamaknya :) salam .


thankie for reading : Tengku Lea

1 comments:

tgmifxiii said...

28) kafaa bilmauti waa-'izhan - cukuplah
kematian itu menjadi peringatan

Jadi adakah maksud izhan itu adalah peringatan? Sbb sy ni cari mksud nama sy..izhan faisal..faisal tu tahula..tapi izhan ni xjumpa2 mksud die..mmg xde kat mana2 pun..kecuali kat sini..ataupun (') 'izhan dan izhan tu mmbawa maksud berbeza?? Boleh dapat pencerahan x dari cik?atau boleh wasap sy kat no 0176602406..sbb xtahu plak cane sy nak dapat notification cik kalau cik reply..tapi berharap sangat la ye cik..tqvm

Post a Comment

 

Aqmal Iylia Abd Wahab Template by Ipietoon |